Omlet z szynką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i lekki omlecik. Idealny na śniadanie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka zimnej wody
    4-5 plasterków dowolnej szynki
    1 pęczek szczypiorku

Omlet z szynką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szynkę kroimy w drobne paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany szczypiorek. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.

    2.Jaja wybić do miseczki i rozmącić dokładnie trzepaczka z wodą i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażyć powoli. Omlet podważać od boków szeroką łopatką i delikatnie przechylać patelnię tak, aby na dno patelni spływała nie ścięta masa z wierzchu. Gdy omlet zetnie się i spód będzie rumiany, a powierzchnia o konsystencji galaretowatej, jest gotów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy