Omlet z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki omlet jest idealny na ciepłe śniadanie

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    papryka
    dwie duże pieczarki
    4 plastry pomidora
    2 cebule dymki
    10 dag zielonego groszku mrożonego lub z puszki
    10 dag szynki
    5 dag startego sera
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

Omlet z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dymkę posiekaj.
    Paprykę i szynkę pokrój w kostkę.Pieczarki w talarki.
    Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż 5 minut.
    Dodaj szynkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
    Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę.
    Dopraw solą i pieprzem.
    Roztrzep widelcem i wlej do warzyw.
    Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała.
    Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu.
    Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła.
    Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, połóż plastry pomidora i posyp wierzch serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy