Lubię przygotowywać różne omlety, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Czasem na słodko, a czasem na wytrawnie. Szybkie danie, na które zawsze każdy powinien znaleźć czas.
15 min
Dla 1 osoby
Składniki:
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki pszennej
* bazylia (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża)
* 2 plasterki żółtego sera
* szczypta soli
* olej do smażenia
Omlet z żółtym serem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, wymieszać. Następnie dołożyć mąkę pszenną, wymieszać najlepiej drewnianą szpatułką. Wmieszać bazylię. Tak przygotowaną masę jajeczną, wylać na rozgrzaną patelnię.
Gdy omlet będzie usmażony z jednej strony, przewrócić na drugą stronę, na stronie usmażonej ułożyć 2 plasterki żółtego sera. Pod wpływem ciepła powinien się stopić.
Komentarze