Omlet ze szparagami i fetą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Omlet jest błyskawiczny do przygotowania. Nie trzeba go obracać na drugą stronę. Takie pełnowartościowe śniadanie warto zjeść przed pójściem do pracy.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • 3 jajka,
    • 2 łyżki mleka,
    • 3-4 szparagi,
    • 40g sera feta,
    • 1-2 łyżeczki masła,
    • Sól,
    • Pieprz,

Omlet ze szparagami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usuwany stwardniałe końcówki szparagów. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Kroimy je skośnie na 1cm kawałki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy 2 minuty. Przekładamy je do zimnej wody, aby zakończyć proces gotowania. Następnie wyjmujemy je i osuszamy.
    Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
    Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy 1 minutę. Następnie wykładamy szparagi i smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty aż cała masa jajeczna się zetnie. Pod koniec omlet posypujemy pokruszoną fetą. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy.
    Życzę smacznego

Komentarze

Podobne przepisy