Omułki na ostro

0 (0 ocen)

  • 30 min

owoce morza zawsze na czasie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg małży (omułki)
    1/4 papryki czerwonej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    szczypta pieprzu
    sól
    3 łyżki oliwy
    1/3 papryczki chili
    1 szkl wina białego
    natka pietruszki
    cytryna

Omułki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże umyć , ważne by były żywe.
    W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, cebulę, czosnek i chili, podsmażyć, wlać wino, zagotować.
    Włożyć małże, ostrożnie zamieszać i przykryć pokrywką. Gotować ok 5 min pod przykryciem.
    Kiedy wszyskie się otworzą są juz gotowe. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem skropić obficie sokiem z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy