Omułki w cydrze

0 (0 ocen)

  • 15 min

Omułki w cydrze to bardzo proste i wykwintne danie. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 kg omułków
    2 łyżki oleju
    1 cebula pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    500 ml cydru

Omułki w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie oczyścić omułki i wyrzucić te z popękanymi muszlami lub otwarte.
    W garnku podgrzać oliwę i dodać cebulę czosnek i połowę natki pietruszki. Smażyć ok 1 min, aż składniki zmiękną. Następnie wlej cydr i wrzuć omułki. Duś pod przykryciem ok 2 min., od czasu do czasu potrząśnij garnkiem. Sprawdź czy wszystkie muszle się pootwierały. Jeżeli nie, duś kolejną minutę. Podawaj posypane natką pietruszki

Porady

Najlepiej kupić już oczyszczone i zapakowane omułki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Karkówka duszona w cydrze