Omurice - wersja Buni

0 (0 ocen)

Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna . Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę .

Składniki:

  • 1/2 szklanki gęstego gulaszu
    1/2 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    3 jajka
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    sól
    2 łyżki oleju

Omurice - wersja buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać ryż z gulaszem i pietruszką . Jajka wymieszać ze śmietanką - osolić . Na patelni rozgrzać olej . Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet na małym gazie . Kiedy już zetnie sie całkowicie wyłożyć na środek farsz . Założyć jeden bok , potem drugi . Przykryć patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz . Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać mu owalny kształt .
    Udekorować .Jeść łyżką .
    Można robić z gulaszem drobiowym , wieprzowym , wołowym .W oryginale był kurczak duszony z cebulą , czosnkiem , pomidorami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy