One-bite madeleines

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W magdalenkach zakochałam się podczas pobytu we Francji. W pewien weekend tutaj naszła mnie na nie ochota, ale niestety nie posiadam specjalnej foremki w kształcie muszelek... tak narodził się pomysł, by ciasteczka miały kształt brownies.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -3 jajka
    -150g cukru
    -150g mąki
    -łyżeczka proszku do pieczenie
    -120g margaryny do ciast
    -sok z 1/2 cytryny

One-bite madeleines - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w garnuszku, zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, jak na biszkopt. Najpierw pianę z białek, następnie stopniowo cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20min, do złotego koloru. Nie mają byc jednak zbyt wysuszone. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.

Porady

Można użyć dowolnych foremek, najlepsze będą oczywiście tradycyjne muszelki, ale ciasteczka smakują równie pysznie w zwykłych papierkach od muffinek.

Komentarze

Podobne przepisy