Oponki

0 (0 ocen)

Oponki chodziły za mną od tygodnia, w końcu wzięłam się za robienie. Z podanych proporcji wyszło mi 15 pysznych, mięciutkich, puszystych oponek, tak miękkich jeszcze nie jadłam.

Składniki:

  • 250g mąki
    50g masła stopionego
    0,5 szklanki mleka ciepłego
    25g drożdży świeżych
    3 żółtka
    Skórka otarta z połowy cytryny
    60g cukru

    3 kostki smalcu

    Cukier puder/lukier

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Do miski wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą zalać połową mleka, wymieszać z łyżką mąki i odstawić na ok. 15 minut.
  • Mąka 2. Po tym czasie dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, przesianą mąkę, resztę mleka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i wyrabiać aż całkowicie się wchłonie.
  • Oponki 3. Uformować z ciasta kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Kiedy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować. Gotowe oponki układać na desce, przykryć ścierką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Oponki 4. W głębokiej patelni roztopić smalec, smażyć oponki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowo. Układać na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Oponki 5. Oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

    Smacznego!

Porady

Z ciasta możemy oczywiście zrobić pączki z różaną marmoladą. Będą jeszcze lepsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy