Oponki drożdźowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdźowe rozetrzeć z żółtkami i cukrem tłuczkiem. Dodajemy ciepłe mleko make i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej. I wyrabiamy ciasto.
2.Odstawiamy ciasto pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę, do powolnego wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką, przekładamy na stolnicę i delikatnie dociskamy, żeby się odgazowało. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (można też grubiej, nawet na 3 cm - wtedy smażone oponki będą grubsze i bardziej pulchne).
4.Wycinamy krążki z ciasta za pomocą dużej szklanki lub kubka. W środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki.
5.Smażymy na głębokim tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze