Oponki Drożdźowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od koleżanki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 2 szkl. mąki
    - 5 dkg drożdży
    - 2 żółtka
    -1/2 szkl. cukru
    - 1 ciepła szklanka mleka
    - 3 łyżki oleju
    - cukier waniliowy

Oponki drożdźowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdźowe rozetrzeć z żółtkami i cukrem tłuczkiem. Dodajemy ciepłe mleko make i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej. I wyrabiamy ciasto.
  • 2. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę, do powolnego wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką, przekładamy na stolnicę i delikatnie dociskamy, żeby się odgazowało. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (można też grubiej, nawet na 3 cm - wtedy smażone oponki będą grubsze i bardziej pulchne).
  • 4. Wycinamy krążki z ciasta za pomocą dużej szklanki lub kubka. W środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki.
  • 5. Smażymy na głębokim tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy