Oponki dyniowe z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pachnące, delikatne, oponki dyniowe z dodatkiem skórki pomarańczowej. Mniej tłuste, zdrowsze niż te smażone w tłuszczu. A ich wykonanie zajmuje mniej czasu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 40 sztuk:
    50 dag mąki tortowej + do podsypania
    1 opakowanie suszonych drożdży(7 g)
    ¾ szklanki zmiksowanej dyni(ja korzystałam z dyni ze słoika)
    Skórka otarta z pomarańczy
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    2 żółtka
    Sól do smaku
    3 płaskie łyżki cukru + 1 cukier waniliowy
    ½ szklanki ciepłego mleka
    1 kopiasta łyżka masła
    Cukier puder do posypania oponek
    Papier do pieczenia

Oponki dyniowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przełożyć mąkę wymieszaną z proszkiem drożdżowym, solą do smaku, wymieszać. Dodać żółtka, miąższ z dyni, skórkę pomarańczową, mleko, olej, cukry, wyrobić gładkie ciasto(ciasto ma wchłonąć tłuszcz i nie ma być lśniące, dobrze odchodzić od ręki). Umieścić w ciepłym miejscu pod przykryciem by podwoiło objętość. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek 4-5 mm, wykrawać krążki i dziurki w środku(ja robiłam puszką po groszku konserwowym). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temp. 175 stopni około 15 minut. Masło stopić, posmarować ciepłe oponki, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1.przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić czy oponki są upieczone np. wykałaczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy