Bardzo smaczne, usmażone serca, gwiazdki i oponki serowe idealne do porannej lub popołudniowej kawy.
40 min
Składniki:
twaróg półtłusty 0,5 kg.
mąka pszenna typ 500 0,5 kg.
śmietana 18% 200 ml
cukier trzcinowy pół szklanki
soda oczyszczona 1 łyżeczka
1 łyżka spirytusu
4 żółtka
cukier waniliowy 2 x 16 gram
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
Oponki, serca, gwiazdy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odważamy 0,5 kg. mąki, przesiewamy ją do większej miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, śmietanę, cukry, sodę, żółtka i spirytus. Wyrabiamy z tych składników ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Podczas rozwałkowywania ciasta podsypujemy mąką, żeby ciasto nam się nie przyklejało do blatu. Z placka wycinamy foremkami serca, gwiazdy i oponki, w zależności od posiadanych foremek. Wycięte z ciasta serca, gwiazdy i oponki smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na złoty kolor. Usmażone układamy na papierowe ręczniczki w celu osączenia z tłuszczu, osączone układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze