Oponki, serca, gwiazdy serowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne, usmażone serca, gwiazdki i oponki serowe idealne do porannej lub popołudniowej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • twaróg półtłusty 0,5 kg.
    mąka pszenna typ 500 0,5 kg.
    śmietana 18% 200 ml
    cukier trzcinowy pół szklanki
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    1 łyżka spirytusu
    4 żółtka
    cukier waniliowy 2 x 16 gram
    cukier puder do posypania
    olej rzepakowy do smażenia

Oponki, serca, gwiazdy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odważamy 0,5 kg. mąki, przesiewamy ją do większej miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, śmietanę, cukry, sodę, żółtka i spirytus. Wyrabiamy z tych składników ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Podczas rozwałkowywania ciasta podsypujemy mąką, żeby ciasto nam się nie przyklejało do blatu. Z placka wycinamy foremkami serca, gwiazdy i oponki, w zależności od posiadanych foremek. Wycięte z ciasta serca, gwiazdy i oponki smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na złoty kolor. Usmażone układamy na papierowe ręczniczki w celu osączenia z tłuszczu, osączone układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy