Oponki serowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Oponki to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo bardzo często gościły na niedzielnym podwieczorku. W sumie to dość szybki deser, jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g sera mielonego
    • 500 g mąki pszennej
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 4 łyżki śmietany
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka spirytusu lub octu
    • 1 łyżeczka sody
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olej do głębokiego smażenia
    • cukier puder do posypania

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, wymieszać z serem, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto.
    • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać kółka, w środku każdego wyciąć małe kółeczko, tak aby powstała oponka.
    • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce.
    • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepsze są jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, następnego dnia można je na chwilkę wrzucić do mikrofali, ale to już nie ten smak. Ja smażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy