Orecchiette z fasolką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczne danie z północnych Włoch. Makaron z małą ilością dodatków smakuje wybornie i przyrządza się go bardzo szybko.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu orecchiette
    1 puszka pomidorów pelati
    1 puszka białej fasoli
    500 g brokułów
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki ostrej papryki
    sól
    pieprz

Orecchiette z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orecchiette z fasolką 1. Cebulę obrałem, posiekałem i zeszkliłem na oliwie. Dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę.
    Smażyłem około minuty, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Dodałem odsączoną fasolę i posiekane listki bazylii, doprawiłem do smaku.
    Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania włożyłem różyczki brokułów. Odcedziłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy