Orientalny ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Niesamowicie pyszny ryż, prosty i przyjemny w przygotowaniu. To idealna propozycja na bezmięsny obiad. Ale ja porcję takiego ryżu (na zimno) zabieram, jako przekąskę do pracy - pycha!

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    1-2 woreczki ryżu
    2-3 marchewki
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    oregano, bazylia, zioła prowansalskie itp.
    sól, pieprz
    olej

Orientalny ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu.
  • 2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy, a z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę i smażymy, mieszając, około 2-3 minuty. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i cebulkę. Podsmażamy kolejne 3-5 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  • 4. Na talerz nakładamy porcję ryżu, a na nią porcję warzyw. Możemy też ryż dodać do warzyw na patelni i całość wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy