Niesamowicie pyszny ryż, prosty i przyjemny w przygotowaniu. To idealna propozycja na bezmięsny obiad. Ale ja porcję takiego ryżu (na zimno) zabieram, jako przekąskę do pracy - pycha!
Orientalny ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu.
2.Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy, a z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę i smażymy, mieszając, około 2-3 minuty. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i cebulkę. Podsmażamy kolejne 3-5 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
4.Na talerz nakładamy porcję ryżu, a na nią porcję warzyw. Możemy też ryż dodać do warzyw na patelni i całość wymieszać.
Komentarze