Orkiszowo-razowe placki z jabłkami

0 (0 ocen)

Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą, czy miodem. Są zdrowe, dzięki jabłkom w środku wilgotne i bardzo smaczne:). Smażymy je na małym ogniu by ciasto dobrze się upiekło w środku, a wierzch nie był spalony!

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
    • 0,5 szklanki orkiszowych otrąb,
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ok 1,5 -2 szklanki mleka,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki cukru trzcinowego,
    • szczypta cynamonu,
    • 4 jabłka,
    • olej do smażenia

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki 1. Mąki, proszek do pieczenia oraz otręby umieszczamy w misce. Przygotowane sypkie składniki mieszamy.
  • gotowe ciasto 2. Następnie dodajemy do nich mleko, jajka, cynamon oraz cukier. Ciasto miksujemy dokładnie. Powinno być dość gęste, gdyż po dodaniu jabłek nabierze odpowiedniej, rzadszej konsystencji.
  • dodanie jabłek 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe dodajemy do ciasta. Całość mieszamy już łyżką, a nie mikserem (by jabłka się nie rozpadły).
  • wykładanie porcji ciasta 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta.
  • smażenie 5. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze

Podobne przepisy