Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą, czy miodem. Są zdrowe, dzięki jabłkom w środku wilgotne i bardzo smaczne:). Smażymy je na małym ogniu by ciasto dobrze się upiekło w środku, a wierzch nie był spalony!
Orkiszowo-razowe placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki, proszek do pieczenia oraz otręby umieszczamy w misce. Przygotowane sypkie składniki mieszamy.
2.Następnie dodajemy do nich mleko, jajka, cynamon oraz cukier. Ciasto miksujemy dokładnie. Powinno być dość gęste, gdyż po dodaniu jabłek nabierze odpowiedniej, rzadszej konsystencji.
3.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe dodajemy do ciasta. Całość mieszamy już łyżką, a nie mikserem (by jabłka się nie rozpadły).
4.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta.
5.Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze