Orzechowa babka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna orzechowa babka zasmakuje każdemu, polecam

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - orzechy laskowe: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna do pieczenia (kostka): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka

Orzechowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • orzechowa babka 1. Miękką margarynę ucieramy mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej.
  • orzechowa babka 2. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Takie zmiażdżone orzeszki dodajemy do naszego ciasto. Mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia również dodajemy.
  • orzechowa babka 3. Całość przelewamy na silikonową keksówkę i pieczemy w 180 stopniach ok godziny.

Komentarze

Podobne przepisy