Orzechowa pysznotka

0 (0 ocen)

ciasto z masą karpatkowa

Składniki:

  • ciasto:
    20dag twardej margaryny
    15 dag cukru
    45dag maki
    2czubate łyżki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    3łyżki śmietany
    krem :
    1/2 litra mleka
    cukier waniliowy
    6łyżek maki ziemniaczanej(lub budyń)
    2żółtka
    szklanka cukru
    kostka masła
    odrobina spirytusu
    dodatkowo:
    15dag posiekanych orzechów
    powidla ( ja śliwkowe)

Orzechowa pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Margaryne siekam z mąką. Mieszam z cukrem i żółtkami dodaję proszek do pieczenia wymieszany ze śmietaną i zagniatam jednolite ciasto. dziele je na dwie równe cześci. każdy placek cienko rozwałkowuję i przekładam do natłuszczonej blachy. Smarujępowidłami i pianą ubitą z 4 białek, posypuje orzechami i pieke na rumiano w temp.200st.C.
    krem:
    Mleko, żółtka,mąke ziemniaczaną(albo budyń), cukier, cukier waniliowy gotuję budyń.Nastepnie wystudzony ucieram z kostką masła,dodaje do smaku odrobinę spirytusu.Przygotowanym kremem przekładam blaty ciasta tak by orzechy byłu na górze.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy