4jajka całe
20 dag mąki
15 dag cukru
1 duża łyżka kakao (najlepiej Dekomoreno)
torebka cukru waniliowego
10 dag orzechów zmielonych wcześniej
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki chłodnego mleka
(Gotowa polewa czekoladowa) w zależności od upodobania i smaku:)
Orzechowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zmielone orzechy wymieszać z cukrem waniliowym,mąką i proszkiem do pieczenia.
2. Dodać żółtka i mleko.
3. Razem ucierać.
4. masę podzielić na 2 równe części. jedną wymieszać z kakao, drugą-z 1. łyżką mąki.
5. Białka ubić na sztywna pianę i podzielić na 2 części.
6. Ciasta (jasne i ciemne)P połączyć ostrożni z pianami.
7. Natłuścić wąską foremkę (keksówkę), posypać bułka tarta.
8. ciasto lać na foremkę naprzemiennie.
9. Piec ok. 50 minut w temp. 180stopni C.
Komentarze