Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty.
Orzechowe ciasteczka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie mielimy na miałko.
Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości.
2.Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów, a następnie zwijamy dłuższe boki prostokątów, tak aby spotkały się w środku. Zwinięte ciasto kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 min. Studzimy na kratce.
Komentarze