ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    1 szklanka orzechów włoskich
    4 łyżki cukru brązowego

Orzechowe ciasteczka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie mielimy na miałko.
    Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości.
  • 2. Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów, a następnie zwijamy dłuższe boki prostokątów, tak aby spotkały się w środku. Zwinięte ciasto kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 min. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy