Orzechowe ciasteczka w dwóch odsłonach

0 (0 ocen)

Chyba jedne z lepszych ciasteczek jakie zrobiłam. Ja zajadałam się nimi bez dodatków natomiast postanowiłam zrobić też drugą wersję z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi. Rodzince bardzo smakowały :)

Składniki:

  • 250 g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki migdałów
    0,5 szklanki orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru
    5 łyżek soku z pomarańczy
    starta skórka z całej pomarańczy

    masa krówkowa
    posiekane orzeszki ziemne (nie solone)

Orzechowe ciasteczka w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem.

    Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy.

    Orzechy mielimy i wraz z mąką dodajemy do masła.

    Chwilę miksujemy do połączenia składników a następnie zagniatamy.

    Ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • Orzechowe ciasteczka w dwóch odsłonach 2. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy ciasteczka.

    Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

    Będą dobre gdy ich brzegi się zrumienią.

    Po wystudzeniu połowę ciasteczek smarujemy cienką warstwą masy krówkowej i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy