Orzechowe liście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Są śliczne, smaczne i robią wrażenie

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    40 dkg mąki
    5 łyżek cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 -3łyżki zimnej wody

    Nadzienie
    150 g orzechów włoskich zmielonych
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2- 3 łyżki śmietany (masa ma być dość gęsta)

Orzechowe liście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin aby stężało. Składniki na nadzienie dobrze połączyć. Z kartonu wyciąć szablon liścia. Ciasto rozwałkować i wycinać liście. Na połowie liści nożem narysować unerwienie liścia. Na dolnej części liścia układamy po porcji nadzienie i przykrywamy liściem ze wzorem unerwienie. Sklejamy boki jak pierogi. Gotowe liście układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 min w temp 180 stopni uważając aby liście się nie spiekły. Liście smakują świetnie nawet tego samego dnia po ostudzeniu jednak jeszcze lepsze są jeśli dotrwają do dnia następnego.

Porady

Ilość porcji jaka wyjdzie zależy od wielkości szablonu jaki sobie przygotujemy. Ja po prostu ze spaceru z synkami przyniosłam średniej wielkości liścia, obrysowałam go na kartonie, wycięłam i szablon był gotowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy