Orzechowe Muffinki

0 (0 ocen)

Nauczyłam się piec te muffinki od mamy. Są to ulubione ciasteczka moje i mojego rodzeństwa.

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 4 jaja, 1,5 szkl. cukru, 0,5 kostki margaryny lub masła, ok. 0,5 szkl. maślanki, aromat (migdałowy, waniliowy lub inny), 3 łyżki kakao, 0,5 szkl. (może być 3/4 szkl.) rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych.

Orzechowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem i jajami, dodać trochę aromatu.
  • 2. Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie dodać sypkie produkty do utartego masła. Wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem) i dodać maślankę, wymieszać. Do tego dodać rozdrobnione orzechy, wymieszać. Napełniać papierowe foremki (już włożone w metalowe) do 3/4 głębokości.
  • 3. Piec przez 18-20 min. w 180 st. C.

Porady

Inna wersja tych muffinek to zamiast orzechów i kakaa dodaje się 3 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy