Mąka z orzechów jest o wiele zdrowsza niż zwykła, pszenna. Warto tak sobie powiedzieć, a nawet wmówić, że dzięki temu są dietetyczne. I jeść, jeść, jeść... ;)
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szklanka przesianej mąki
1 szklanka startych orzechów ziemnych
1 kieliszek wódki orzechowej
szczypta soli
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
olej do smażenia
Nadzienie:
200 ml śmietanki 36%
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Orzechowe pączki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, kieliszek wódki oraz sto gram masła. Doprowadzamy do wrzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy i całość wsypujemy do wrzącej wody z masłem. Energicznie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie dodajemy jajka, po każdym dokładnie miksując.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej mniej więcej do 170 stopni.
Ręce zwilżamy olejem i formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kuleczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odsączamy na papierowych ręcznikach i studzimy.
Do zimnej, szklanej miski wlewamy śmietankę i dodajemy cukier miksujemy na sztywno. Przygotowaną bitą śmietanę przekładamy do szprycy i nadziewamy kuleczki.
Komentarze