Orzechowe placuszki z białek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Placuszki smakują naprawdę przepysznie, tak jakby delikatna pianka z orzechowym posmakiem. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo!

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 5 sztuk)
    2 białka
    2 łyżki masła orzechowego (płaskie)
    2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie; można nieco mniej)
    Dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia

Orzechowe placuszki z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka należy ubić na sztywną pianę oraz delikatnie, ale dokładnie połączyć z masłem orzechowym i na końcu z mąką.
    Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placek.)
    Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy