Placuszki smakują naprawdę przepysznie, tak jakby delikatna pianka z orzechowym posmakiem. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo!
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
(około 5 sztuk)
2 białka
2 łyżki masła orzechowego (płaskie)
2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie; można nieco mniej)
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
Orzechowe placuszki z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka należy ubić na sztywną pianę oraz delikatnie, ale dokładnie połączyć z masłem orzechowym i na końcu z mąką.
Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze