Orzechowe sakiewki dla mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
I ETAP: PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę posiekać z masłem, zrobić dołek , dodać 5 żółtek. Ciasto zagnieść i podzielić na 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Włożyc do lodówki na 1h w celu schłodzenia. Kulki rozwałkować na cienkie ciasto, a do środka nałożyć po 1 łyżce nadzienia orzechowego.
II ETAP :PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zmielone orzchy połączyć z masą łyżką drewnianą aby masa nie upadła.
III ETAP :PIECZENIE
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć sakiewki. Piekarnik rozgrzać do 170C i piec sakiewki 20-25 min. Po upieczeniu i wystygnięciu sakiewek, posypać je cukrem pudrem. Smaczenego
Komentarze