Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy zniewala!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na blaszkę 35x 25cm)

    BISZKOPT:

    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    sól


    KREM ORZECHOWY:

    1 litr mleka
    3 budynie toffi
    2/3 szklanki cukru
    400g masła
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich


    PONCZ:

    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szklanki gorącej wody
    3 łyżki cukru


    DODATKOWO:

    1 puszka kajmaku orzechowego
    1 mały słoik nutelli
    3 czekolady z orzechami
    1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie, pojedynczo, wmiksować do piany żółtka. Mąki przesiać do masy, delikatnie wmieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto przelać do formy z wyłożonym tylko dnem papierem do pieczenia, piec w 160 - 170'C około 35 minut.
    Po tym czasie upuścić z formą na podłogę, wystudzić w blaszce i przeciąć na 3 blaty.
  • 2. KREM ORZECHOWY:
    Z litra mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem, w odlanym rozmieszać proszki budyniowe. Na wrzące mleko wlać mieszankę, ugotować klasyczny budyń. Ostudzić kładąc na wierzchu folię spożywczą.
    Masło ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Dodać zmielone orzechy i dokładnie zmiksować.
  • 3. SKŁADANIE:
    W blaszce ułożyć pierwszy blat, naponczować. Posmarować kajmakiem, wyłożyć 1/2 kremy, wygładzić, przykryć drugim plackiem, który również naponczować. Pokryć do nutellą, pozostałym kremem, wyłożyć ostatnim blatem, polać resztą ponczu. Wierzch polać rozpuszczonymi czekoladami, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy