Orzechowiec

0 (0 ocen)

Ciasto jest jednym z bardziej ulubionych ciast mojego synka.

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    25 dag margaryny (palma),
    3 całe jajka,
    1 żółtko,
    3 łyżki miodu - rozpuścić,
    1 i 1/2 łyżeczki sody - rozpuścić w trzech łyżkach kwaśnej śmietany

    MASA ORZECHOWA:
    30 dag orzechów (grubo pokroić) - można dołożyć migdały
    10 dag cukru,
    2 łyżki miodu,
    12 dag margaryny

    MASA DO PRZEŁOŻENIA:
    1/2 l mleka,
    6 dag cukru,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 budyń śmietankowy,
    1 kostka margaryny.

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto razem wymieszać, wyrobić na stolnicy i podzielić na trzy części. Rozwałkować i upiec trzy placki. Na trzecim placku wyłożyć masę orzechową i upiec. Temp 180st ok.10-15min.
  • 2. Składniki na masę orzechową podgrzać w rondelku, wyłożyć na trzeci placek i upiec.
  • 3. Mleko zagotować i ugotować budyń. Do letniego budyniu dodaję po kawałku margarynę i ucieram. Gotową masą przełożyć placki.

    Smacznego!!!

Komentarze

Podobne przepisy