orzechowo-migdałowa kostka

0 (0 ocen)

ciasto dla smakoszy wszelkich słodkości

Składniki:

  • CIASTO ORZECHOWE: blaszka o wym. 22x30 cm
    5 jajek,
    1 szkl. mąki,
    ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
    2 lyżki oleju,
    ¾ szkl. cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Krem budyniowo-migdałowy:
    1 kostka masła,
    1 szkl. mleka,
    1 szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    3 łyżki zmielonych migdałów,
    olejek migdałowy,

    Dodatkowo:
    herbata do nasączenia,
    ½ szkl. posiekanych orzechów arachidowych

Orzechowo-migdałowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Przekładamy do foremki i pieczemy 35 min.w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą.

    Krem:
    Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Masło ucieramy, dodajemy wystudzony budyń, zmielone migdały oraz kilka kropli aromatu.

    Połową kremu smarujemy ciasto, układamy drugi blat, smarujemy resztą kremu (zostawiamy trochę kremu do zrobienia kleksów). Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, posypujemy wierzch ciasta. Na samej górze robimy ozdobne kleksy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

kostak

4.51 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu

viki2903 Jesienne ciasto z orzechów z dodatkiem masy kokosowej 2 godz.