Orzechowy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne orzechowe ciasto z typu "ucieranych" z jabłkami. Bardzo sezonowe, proste i bardzo smaczne. Rozchodzi się w mig ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
    120 g cukru
    190 g mąki pszennej
    150 g mielonych orzechów
    1 mocno czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 duże jajka
    50 ml mleka
    2 jabłka

Orzechowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, całe jajka i mleko, zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć ósemki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy