Orzeszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciastka wypiekane w maszynce, przełożone masą czekoladową

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    - 400 g mąki
    - 100 g cukru
    - 250 g margaryny
    - 2 jajka
    - szczypta proszku

    Masa czekoladowa
    - 1 gorzka czekolada
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - kostka masła

    Dodatki
    - czekolada
    - zmielone herbatniki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - Mieszamy margarynę z cukrem, dodajemy jajka, mąkę z proszkiem - łączymy wszystko jednolite ciasto.
    Ciasto kładziemy łyżeczką do rozgrzanego opiekacza, pieczemy na złoty kolor.
  • 2. Masa - Czekoladę rozpuszczamy na parzę. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy dodajemy na przemian łyżkę masy jajeczne i czekolady - utrzeć.
  • 3. Upieczone połówki orzeszków przekładamy masą zlepiamy, obtaczamy w czekoladzie i zmielonych herbatnikach odkładamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy