Oscypki nadziewane suszonymi śliwkami otulone szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dziś zapraszam na kolejne danie, a raczej przekąskę w góralskim stylu! Oscypki nadziewane suszonymi śliwkami otulone szynką parmeńską smakują wybornie. Zamknięty w szynce parmeńskiej słony smak sera i słodki śliwek to prawdziwy raj dla podniebienia. Polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki :
    ◦6 małych oscypków (białe, wędzone)
    ◦12 suszonych śliwek
    ◦12 plasterków szynki parmeńskiej
    ◦1 łyżka oliwy

    Dodatkowo:
    ◦1 garść rukoli
    ◦8-10 ciemnych winogron

Oscypki nadziewane suszonymi śliwkami otulone szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oscypki nacinamy wzdłuż tworząc kieszeń. Do środka każdej kieszenie wkładamy po 2 suszone śliwki i owijamy oscypka dwoma plasterkami szynki. Tak przygotowane oscypki smażymy na mocno rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oliwy patelni z każdej strony, aż szynka ładnie się zarumieni, a ser będzie miękki (ok. 4 minut z każdej strony).

    Na talerzu układamy rukolę i pokrojone na pół winogrona.

    Usmażone oscypki podajemy na sałatce z rukoli i winogron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy