Ośnieżone pierniczki

0 (0 ocen)

Prostota, smak i piernikowy aromat, ciasteczka ośnieżone pyłem z cukru pudru, to po prostu niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1 kieliszek wódki

Ośnieżone pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kieliszek wódki podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier wanilinowy, zostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Margarynę i cukier puder ucieramy na puszysta masę. Dodajemy zimny alkohol z cukrem i dalej dokładnie ucieramy, następnie wbijamy żółtko i dokładnie łączymy ze sobą. Suche składniki mieszamy i dodajemy do utartego tłuszczu. Połączoną masę wstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut ( podczas pieczenia ciasteczka delikatnie się rozpływają, dlatego ważne jest aby zachować odpowiednie odstępy). Jeszcze ciepłe opruszamy cukrem pudrem.

Porady

Przechowujemy w zamkniętym pojemniku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy