Ostra salsa i chrupkie nachos

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Nieodzowny element przyjęcia w stylu latino!

  • Łatwy

Składniki:

  • SALSA:
    - pomidor (jędrne, dojrzałe): 2 sztuki
    - papryczka chili świeża: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - pęczek kolendry (można zastąpić natką pietruszki): 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    NACHOS:
    - tortilla pszenna wraps: 1 opakowanie
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - sproszkowane przyprawy - papryka ostra, słodka, pieprz (co kto lubi!): 2 szczypty

Ostra salsa i chrupkie nachos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Chili posiekać drobniutko - w zależności od upodobań smakowych zostawić lub usunąć nasionka. Natkę posiekać równie drobno. Wymieszać wszystkie składniki w miseczce, dodać łyżkę soku z cytryny i posolić.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 180C, tortille posmarować cieniutką warstwą oliwy, posypać solą i przyprawami. Pociąć radełkiem do pizzy (można nożem rzecz jasna, ale radełko wygodniejsze) w dowolne kształty. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i poukładać na nim placuszki. Włożyć do piekarnika i pilnować, żeby się nie spaliły. Moje pierwsze poszły z dymem, bo zapomniałam nastawić pikacz. Drugie były złote po 3 minutach. Najlepiej zaglądać i pilnować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy