Ostre drożdżówki

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe jest pysze na słono i na słodko. A to na maśle jest delikatne, nie klei się, dobrze się wałkuje.

Składniki:

  • ciasto:
    25 gad drożdży
    pół szklanki mleka
    pół szklanki letniej wody
    jajko
    łyżka cukru
    szczypta soli
    125 g margaryny
    4 szklanki mąki
    farsz:
    300 g pieczarek
    2 duże cebule
    3 pomidory
    10 dag suszonych pomidorów z oleju
    sól, pieprz, papryka słodka

Ostre drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier wlać odrobinę wody i mleka, zamieszać. Dodać jajko, roztopioną margarynę, stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić ciasto, odstawić na 30 min.
    Pieczarki dokładnie umyć pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, pomidory w ćwiartki. Usmażyć , dodać suszone pomidory, doprawić.
    Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty mniej więcej 10cmx10cm, układać po łyżce farszu, zwijać w roladki. Piec ok 40-35 min w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy