Ostre żeberka z miodem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Z jednej strony ostro przyprawione... z drugiej lekko słodkie.. oto moje żeberka :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,7kg żeberek wieprzowych
    1/2 łyżeczki czosnku w proszku
    1/2 łyżeczki chilli w proszku
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki miodu
    3 łyżki oliwy ostrej
    2 łyżeczki sezamu
    oliwa ostra

Ostre żeberka z miodem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka2 1. Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą, rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na bardzo rumiano z dwóch stron.
  • zeberka3 2. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą dymką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy