Oszczędna zapiekanka z Bystrzynki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie o tyle smaczne co trywialne- treściwe i sycące zaskakująco łatwe w przygotowaniu, smaczne. Zapiekanka wymyślona na potrzeby "chwili" dla gości w gospodarstwie agroturystycznym.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZIEMNIAKI:
    - ziemniaki ugotowane (mogą być z poprzedniego dnia): 4 sztuki
    - groszek: 1 puszka
    - cebula: 2 sztuki
    - bulion warzywny lub drobiowy: 2 szklanki
    - kiełbasa śląska: 2 sztuki
    - masło: 3 łyżki
    - ser gouda: 5 plastrów
    - bulka tarta: 3 łyżki

Oszczędna zapiekanka z bystrzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowane kroimy na plastry ok 2 centymetrowe.Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Na warstwę ziemniaków wykładamy pociętą w plasterki cebule, kiełbaskę, plasterek sera oraz groszek. Warstwy winny być 3 piętrowe-naprzemienne.
  • 3. Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą oraz groszkiem, który pozostał. Doprawiamy pieprzem oraz zalewamy gorącym bulionem. Wstawiamy do piekarnika .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy