Danie o tyle smaczne co trywialne- treściwe i sycące zaskakująco łatwe w przygotowaniu, smaczne. Zapiekanka wymyślona na potrzeby "chwili" dla gości w gospodarstwie agroturystycznym.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ZIEMNIAKI:
- ziemniaki ugotowane (mogą być z poprzedniego dnia): 4 sztuki
- groszek: 1 puszka
- cebula: 2 sztuki
- bulion warzywny lub drobiowy: 2 szklanki
- kiełbasa śląska: 2 sztuki
- masło: 3 łyżki
- ser gouda: 5 plastrów
- bulka tarta: 3 łyżki
Oszczędna zapiekanka z bystrzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowane kroimy na plastry ok 2 centymetrowe.Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
2.Na warstwę ziemniaków wykładamy pociętą w plasterki cebule, kiełbaskę, plasterek sera oraz groszek. Warstwy winny być 3 piętrowe-naprzemienne.
3.Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą oraz groszkiem, który pozostał. Doprawiamy pieprzem oraz zalewamy gorącym bulionem. Wstawiamy do piekarnika .
Komentarze