Oszczędne ciasto buraczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatne i wilgotne ciasto, smakiem przypomina ciasto czekoladowe. U mnie zniknęło w kilka minut z talerza. Polecam przepis do przetestowania.

  • 40 min

Składniki:

  • Blacha 40x12 cm
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka startych na średnich oczkach buraków ćwikłowych
    ½ szklanki rodzynek sułtanek
    2 duże gruszki
    2 łyżeczki kakao
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy + bułka tarta
    Do dekoracji: cukier puder + tabliczka gorzkiej czekolady

Oszczędne ciasto buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić w kostkę, dodać starte buraki i rodzynki, wymieszać, odstawić na 10 minut. Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao – wymieszać, dodawać małymi porcjami na przemian z olejem do masy jajecznej. Mieszać robotem na wolnych obrotach. Następnie dodać wymieszane buraki z gruszkami i rodzynkami – wymieszać całość drewnianą łyżką. Formę natłuścić, posypać bułką, wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę.
    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem oraz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Porady

1. Do ciasta można dodać kawałki czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy