bagietka
15 dag pieczarek
ok 15 dag dowolnych wędlin lub parówek
1 czerwona papryka
1 średnia cebule
2 ząbki czosnku
15 dag sera żółtego
sól, pieprz, ostra papryka (lub chili), bazylia, oregano
Oszczędne zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy gąbeczką, czosnek,cebulę i wędlinę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju aż się cebula zeszkli, następnie wrzucamy poszatkowane pieczarki i smażymy aż woda z nich odparuje. 10 min przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przyprawiamy całość solą, pieprzem, ostrą papryką oraz bazylią i oregano.
Bagietkę przekrawamy wzdłuż, smarujemy odrobiną masła, nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Serwuję z ketchupem.
Komentarze