oszukane szparagi

0 (0 ocen)

Aromatyczne łodygi lubczyku podane jak szparagi.

Składniki:

  • 5-6 łodyg lubczyku
    sól
    cukier
    sok z cytryny

    2-3 łyżki masła
    3-4 łyżki bułki tartej

Oszukane szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi obieramy z listków. Kroimy na równej długości kawałki. Blanszujemy 3-4 minuty w wodzie z dodatkiem soli, cukru i cytryny.
  • 2. Na patelni topimy masło. Do roztopionego masła dodajemy bułkę tartą i ją lekko rumienimy.
  • 3. Do rumianej buki dodajemy odcedzone kawałki lubczyku i je obtaczamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Jeśli używamy starszych łodyg należy przed blanszowaniem usunąć włókna.

Komentarze

Podobne przepisy