Oszukany "karp" czyli seler w wodorostach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonała przystawka dla wegan

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg selera
    2 litry bulionu warzywnego
    kilka arkuszy nori
    3 łyżki sosu sojowego
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    sól i czarny pieprz
    mleko roślinne
    mąka pszenna
    olej roślinny

Oszukany "karp" czyli seler w wodorostach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować bulion razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać obrane selery i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15 minut.
    Miękkie selery pokroić w centymetrowe plastry. W tym czasie arkusze nori lekko namoczyć i pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać odrobinę mleka, a do drugiej mąkę.
    Każdy plaster selera oprószyć solą i pieprzem, następnie owijamy paskiem wodorostu i na chwilę moczyć w mleku. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące.
    Na patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 3 minuty.

Porady

Seler przygotowany w taki sposób może zastąpić karpia wigilijnego, jeśli ktoś jest na diecie wegańskiej

Komentarze

Podobne przepisy