Oszukany "karp" czyli seler w wodorostach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować bulion razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać obrane selery i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15 minut.
Miękkie selery pokroić w centymetrowe plastry. W tym czasie arkusze nori lekko namoczyć i pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać odrobinę mleka, a do drugiej mąkę.
Każdy plaster selera oprószyć solą i pieprzem, następnie owijamy paskiem wodorostu i na chwilę moczyć w mleku. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące.
Na patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 3 minuty.
Porady
Seler przygotowany w taki sposób może zastąpić karpia wigilijnego, jeśli ktoś jest na diecie wegańskiej
Komentarze