Oszukany lula-kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczywiście przydałby się mangal ( ormiański grill do szaszłyków, kebabów i warzyw), ale niestety nie posiadam takiego w domu, dlatego zrobiłam oszukany lula-kebab, pieczony w piekarniku w folii aluminiowej.
Każda ormiańska rodzina robi lula-kebab po swojemu, ale zapewniam Was, że wszystkie kebaby są przepyszne :) Oto moja wersja.
Mięso i wątróbkę umyć, osuszyć, zmielić razem z cebulą, dodać majonez i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Folię aluminiową pociąć na szerokie paski. Następnie, mokrymi dłońmi uformować kiełbaskę, ułożyć na folii posmarowanej olejem, podnieść i złączyć brzegi, końcówki skręcić jak "cukierki". Czynności powtórzyć, aż do wyczerpania farszu. Ułożyć "cukierki" na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ostrożnie zdjąć folię, by nie połamać lula-kebab. Podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą pęczak gotowaną z masełkiem czosnkowym :)
Komentarze