Owoce w sosie ajerkoniakowym

0 (0 ocen)

Masz kaprys na coś słodkiego, dobrego i nie za bardzo trudnego ? Polecam ten owocowy deser z procentami, oczywiście dla dorosłych :)

Składniki:

  • dowolne owoce bez skórki i pestek, u mnie:
    500 g truskawek
    1 dojrzałe mango
    2 kiwi
    1 pomarańcz
    sos ajerkoniakowy:
    4 żółtka
    4 łyżki drobnego cukru + łyżeczka cukru z wanilią
    2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 - 3 łyżki spirytusu

Owoce w sosie ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ewix42 1. Przygotować sos: jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, do żółtek dodać oba cukry i miksować na dużych obrotach aby masa była jak najbardziej puszysta.
    Wlewać po łyżce śmietanę, później spirytus, odstawić do lodówki na 10 minut aby się schłodziła.

    Owoce umyć, jeśli trzeba to obrać czy wypestkować, pokroić w cząstki i ułożyć w salaterkach.
  • image-17n91h6 2. Schłodzonym sosem polać owoce.
    W okresie letnim pomiędzy owoce można dodać po gałce lodów sorbetowych i na wierzch polać sosem.

    Smacznego :)

Porady

http://pyzanawidelcu.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy