Owocowa fantazja na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Gdy piekarnik jest już prawie gotowy, ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy na dowolna ilość kwadratów. Układamy je w brytfanie i wkładamy do piekarnika.
2) Gdy ciasto zacznie nabierać złotego koloru, obieramy owoce i kroimy na kawałki wg własnego uznania. Do małego rondelka wkładamy masło oraz pokrojona na drobno czekoladę. Roztapiamy ją a gorącej kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Topimy do uzyskania płynnej masy.
3) Upieczone ciasto francuskie wykładamy z brytfany na talerzyki. Na cieście układamy owoce, bitą śmietanę i polewamy polewą czekoladową.
Porady
do wykonania " owocowej fantazji" możemy użyć innych np sezonowych owoców. Czekoladę możemy zastąpić np gęstym sosem owocowym o dowolnym smaku.
Komentarze