Owocowa fantazja na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

"owocową fantazję" można wykonać z dowolnych składników, dlatego w nazwie jest słowo "fantazja"

  • 30 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego
    - 2 banany
    - 2 pomarańcze albo 4 mandarynki
    - czekolada mleczna
    - łyżeczka masła
    - bita śmietana

Owocowa fantazja na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Gdy piekarnik jest już prawie gotowy, ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy na dowolna ilość kwadratów. Układamy je w brytfanie i wkładamy do piekarnika.
    2) Gdy ciasto zacznie nabierać złotego koloru, obieramy owoce i kroimy na kawałki wg własnego uznania. Do małego rondelka wkładamy masło oraz pokrojona na drobno czekoladę. Roztapiamy ją a gorącej kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Topimy do uzyskania płynnej masy.
    3) Upieczone ciasto francuskie wykładamy z brytfany na talerzyki. Na cieście układamy owoce, bitą śmietanę i polewamy polewą czekoladową.

Porady

do wykonania " owocowej fantazji" możemy użyć innych np sezonowych owoców. Czekoladę możemy zastąpić np gęstym sosem owocowym o dowolnym smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy