Owocowa pychotka

0 (0 ocen)

Owocowa pychotka.

Składniki:

  • 20dag masła
    1 szkl. cukru
    4 jajka
    1,25 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku
    aromat cytrynowy
    2 -3 jabłka
    2 banany
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka jagód goji
    1 łyżka cukru brązowego
    2 łyżki białej czekolady w płatkach
    owoce do przybrania

Owocowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i odstawić ,aby przestygło.
    Jajka utrzeć z cukrem i następnie dodawać mąkę po 1 łyżce dalej miksując.
    Powoli wlewać stopione masło miksując. Dodać aromat.
    Obrane jabłka i banany pokroić w plasterki.
    Na dno tortownicy z kominkiem wlać część ciasta i ułożyć owoce.
    Posypać rodzynkami i jagodami goji.
    Wlać pozostałe ciasto, posypać cukrem i czekoladą.
    Piec w temp.200-180stop.około 40 minut.
    Po wyjęciu ciasta z pieca chwilę odczekać ,przykryć talerzem, odwrócić ,stuknąć w dno i ciasto wypadnie na talerz.
    Na wierzchu ciasta ułożyć drobne owoce jakie mamy w domu.
    Można podać z bitą śmietaną, chociaż ciasto jest dosyć wilgotne i nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy