Dziś proponuję Wam szybką roladę z owocami.
Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków.
Polecam więc upiec takie słodkości.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
8 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
2 duże brzoskwinie
1 szk borówek
5 dużych jabłek
cukier puder do posypania
Owocowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Głębszą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Owoce ( jabłka i brzoskwinie ) pokroić na kawałki.
Rozłożyć je w blaszce i posypać borówkami.
Lekko oprószyć mąką.
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku a potem porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Ciasto wyłożyć na owocach i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Potem wyjąć blaszkę z piekarnika, położyć ściereczkę i drugą blachę i delikatnie obrócić.
Zdjąć papier i zwinąć w ściereczkę roladę, wystudzić.
Odwinąć roladę i posypać cukrem pudrem.
Komentarze