Ciasto z owocami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, sól, posiekane masło i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić ciasto na pół. Dwie połówki włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po upływie 30 min wyjąć jedną część ciasta z lodówki i porwać ją na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Spód piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Gdy spód będzie upieczony i całkowicie wystudzony dopiero wtedy należy zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie błyszcząca dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Następnie wlewać cienka strużką olej nadal miksując na niskich obrotach.
Wyłożyć piankę na wystudzony spód, na piance ułożyć owoce, a na owoce zetrzeć resztę ciasta ze zamrażarki. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 min do zrumienienia.
Komentarze