Ciasto z owocami i pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie i rozpływające się w ustach!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    1/3 szklanki cukru
    5 żółtek
    pół łyżeczki soli
    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 budyń malinowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    1/3 szklanki oleju
    dowolne owoce: porzeczki, maliny, truskawki

Ciasto z owocami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, sól, posiekane masło i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić ciasto na pół. Dwie połówki włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po upływie 30 min wyjąć jedną część ciasta z lodówki i porwać ją na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Spód piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
    Gdy spód będzie upieczony i całkowicie wystudzony dopiero wtedy należy zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie błyszcząca dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Następnie wlewać cienka strużką olej nadal miksując na niskich obrotach.
    Wyłożyć piankę na wystudzony spód, na piance ułożyć owoce, a na owoce zetrzeć resztę ciasta ze zamrażarki. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 min do zrumienienia.

Porady

Ciasto piekłam w formie o wymiarach 30*20 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy