Owocowe na maślance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i jest pyszne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKAŁADNIKI
    ▪️4 jajka
    ▪️1,5 szkl.cukru
    ▪️2 szkl. maślanki
    ▪️5 szkl. mąki
    ▪️4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ▪️1 szkl. oleju
    ▪️6 jabłek i 4-5 łodyg rabarbaru (inne owoce też mogą być np śliwki.)
    Kruszonka
    ▪️150 g mąki pszennej
    ▪️100 g cukru
    ▪️100 g masła

Owocowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie
    1. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając dodać maślankę i olej.
    Do powstałej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    2. Owoce myjemy. Jabłka zcieramy na tarce o grubych oczach, a rabarbar kroimy na małe kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto na nim układamy odsączone jabłka i rabarbar.
    3. Z podanych składników robimy kruszonkę i posypujemy nią owoce. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy