Owocowe niebo w gębie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W tej nazwie zawiera się słodycz i aromat nieziemskiej sałatki. Przyznam, że króluje ona w moim domu zawsze podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych. To juz taka nasza tradycja.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ANANAS Z PUSZKI plastry: 1 puszka
    - brzoskwinie w syropie: 1 puszka
    - kiwi: 3 sztuki
    - banany duże: 1 sztuka
    - mandarynki świeże: 4 sztuki
    - sok z cytryny z 1/2: 0.5 sztuki
    - miodu naturalnego: 3 łyżki
    - likier kokosowy, malibu lub dowolny inny likier: 1 łyżka
    - rodzynki sułtańskie: 0.5 szklanki
    - cynamon,: 0.5 łyżeczki
    - wiórki kokosowe do posypania: 1 łyżka
    - platki migdałowe: 1 łyżka

Owocowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce kroimy w kostkę (pamiętajcie aby z mandarynek usunąć białe skórki) i skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.

    Sos:

    Do miodu dodajemy Malibu, cynamon oraz po dwie łyżki zalewy z owoców (ananasy i brzoskwinie). Te ostatnie należy podawać po trochu, bo sos powinien być dość gęsty.

    Sosem zalewamy owoce, mieszamy i odstawiamy. Płatkami z migdałów oraz wiórkami dekorujemy przed samym podaniem.

    Prawda, że proste :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy