Owocowe szaszłyki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nauczyłam się je robić od mamy. Bardzo smakują dzieciom.

Składniki:

  • ● 1 cytryna
    ● 2 pomarańcze
    ● 2 jabłka
    ● 2 gruszki
    ● 2 banany
    ● kiść białych winogron
    ● olej
    ● folia

Owocowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę myjemy, sparzamy,
    kroimy w poprzek na pół,
    wyciskamy sok.
  • 2. Owoce obieramy, banany
    kroimy w krążki, a jabłka, pomarańcze
    i gruszki w cząstki
    (skrapiamy sokiem z cytryny,
    by nie ściemniały).
  • 3. Cząstki owoców nadziewamy
    na przemian na drewniane
    szpikulce. Z folii aluminiowej
    przygotowujemy foremki,
    smarujemy olejem, układamy
    w nich szaszłyki, dokładnie
    zawijamy folią. Pieczemy 10
    minut w temp. 180 °C.

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Komentarze

Podobne przepisy